Açık Akademik Arşiv Sistemi

ABD’nin Basra Körfezi’ne yönelik güvenlik politikaları: çifte sütun politikasından çifte kuşatma politikasına

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Othman ALİ
dc.date.accessioned 2020-09-29T12:55:03Z
dc.date.available 2020-09-29T12:55:03Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Mammadov, Hafiz. (2017). ABD’nin Basra Körfezi’ne yönelik güvenlik politikaları: çifte sütun politikasından çifte kuşatma politikasına. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi Orta Doğu Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69332
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Dünyanın en zengin petrol ve doğal gaz bölgesi olarak bilinen Basra Körfezi, Amerikan dış politikasında önemli bir yere sahiptir. Britanya'nın 1971 yılında Körfez bölgesini tamamen terketmesinden sonra yaranan güç boşluğunu ABD doldurmuş ve Körfez'de yeni bir dönem başlamıştır. Soğuk Savaş döneminde Körfez'de Sovyet-Komünizmi tehdidine karşı Batı çıkarlarını savunan Amerikan yönetimi Soğuk Savaşın bitmesiyle bölgede Irak ve İran'dan farklı tehditler algılamış ve buyönde politikalar geliştirmiştir. Dolaysıyla bu çalışmada Körfez güvenliğine yönelik ABD'nin uygulamaya koyduğu politikaların incelenmesi amaçlanmıştır. Başkan Richard Nixon döneminden Başkan Jimmy Carter dönemi de dahil ABD'nin Körfez'deki çıkarlarının korunması adına hangi güvenlik politikalarını uyguladığı ve bu politikaların değişme nedenleri ve sonuçları da çalışmada ele alınmıştır. Bu çerçevede üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde Körfez'in önemi ve Körfez'de Amerikan çıkarları incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde Britanya'nın bazı nedenlerden dolayı Körfez'den çekilmesinden sonra ABD'nin Çifte Sütun politikası ile Körfez'de en etkili bölge dışı aktöre dönüşmesi ve bu politikanın İran İslam Devrimine kadar işleyişi ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Körfez'de SSCB tehdidine karşı ABD'nin Carter Doktrini adı altında yeni güvenlik politikasını uygulamaya koyması, Körfez savaşları sırasında Amerikan yönetiminin tavrı, Başkan Ronald Reagan döneminde Carter Doktrini'nin geliştirilmesi ve SSCB'nin çökmesi ile Körfez'de Amerikan çıkarlarına yeni tehdit algılarının oluşması sonucu Başkan Jimmy Carter döneminde Çifte Kuşatma politikasının uygulanması irdelenmiştir.
dc.description.abstract The Persian Gulf, known as the world's richest oil and natural gas region, has an important place in American foreign policy.After Britain's completely withdrawal from the Gulf in 1971, the USA filled the power vacuum and began a new era in the Gulf.During the Cold War, the USA which advocated Western interests against the Soviet-Communist threatsin the Gulf, perceived different threats from Iraq and Iran as a result of the end of the Cold War, and implemented policies towards these threats.In this study, it is aimed to examine the policies of the United States on the Gulf security.Starting from President Richard Nixon, including the period of President Jimmy Carter, the security policies of the United States for the protection of its interests in the Gulf, and the causes and consequences of changing these policies were discussed in the study. Within this framework, the importance of the region and American interests in the Gulf were examined in the first chapter of the thesis which consists of three chapters.In the second chapter, transformation of the USA with the Twin Pillars Policy to the most effective non-regional actor after the withdrawal of Britain from the Gulf for some reasons,andthe functioning of this policy until the Iranian Islamic Revolution were discussed. In the third chapter, it is aimed to analyze the implementation of Carter Doctrine against Soviet threat in the Gulf,the attitude of the American administration during the Gulf wars, the development of the Carter Doctrine during President Ronald Reagan's era,the emergence of new threat perceptions to American interests in the Gulf after the collapse of the USSR, and the implementation of the Dual Containment Policy by President Jimmy Carter.
dc.format.extent VI, 91 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language tur
dc.language Türkçe
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject ABD,
dc.subject Basra Körfezi
dc.subject Güvenlik Politikaları
dc.subject İran.
dc.title ABD’nin Basra Körfezi’ne yönelik güvenlik politikaları: çifte sütun politikasından çifte kuşatma politikasına
dc.title.alternative Security policies of the USA towards the Persian Gulf: From twin pillars policy to dual containment policy
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü, Ortadoğu Çalışmaları Anabilim Dalı, Ortadoğu Çalışmaları Bilim Dalı
dc.contributor.author Mammadov, Hafiz
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası