Açık Akademik Arşiv Sistemi

Ulusal İnsan Kaynakları’nın geliştirilmesi açısından Türkiye’deki üstün yetenekli çocukların eğitimlerinin paydaşlar perspektifinden değerlendirilmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Tuncay Yılmaz
dc.date.accessioned 2020-09-14T12:22:01Z
dc.date.available 2020-09-14T12:22:01Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Yılmaz, Metin. (2019). Ulusal İnsan Kaynakları’nın geliştirilmesi açısından Türkiye’deki üstün yetenekli çocukların eğitimlerinin paydaşlar perspektifinden değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69191
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract İlk çağlardan beri insanlar bir arada yaşama ve medeniyet kurma eğilimindedir. Medeniyetlere baktığımızda ise medeniyetini çağının ilerisine taşıyabilen toplumlar diğer toplumları ya yönetmiş ya da onları etkilemişlerdir. Bunu yaparken de teknolojiyi, sanatı, bilimi üretecek nitelikli insan yetiştirmeyi başarmışlardır. Bu kapsamda yerleşmiş köklü bir eğitim anlayışı olan bu toplumların bilim, sanat, müzik, siyasi ve askeri alanlarda eşsiz bireyler yetiştirdikleri görülmüştür. Bu eşsiz bireylerin çoğu üstün yetenekli diyebileceğimiz çocuklardan çıkmaktadır. Bu bağlamda üstün yeteneklilerin iyi yetiştirilmesi gerekliliği toplumların ortak konusu olmaktadır. Literatüre baktığımızda Türkiye'de üstün yetenekli öğrencilerin eğitimleri üzerine birçok araştırma vardır. Ancak hiçbir araştırmada üstün yeteneklilere ulusal insan kaynaklarının geliştirilmesi bağlamında bakılmamıştır ve üstün yeteneklilerin eğitim aldığı Bilim ve Sanat Merkezlerinden mezun olan çocuklarla ilgili herhangi bir araştırma yoktur. Bu çalışmada Türkiye'deki üstün yetenekli çocukların eğitimi ulusal insan kaynaklarının geliştirilmesi bağlamında ele alınmıştır. Üstün yetenekli çocukların eğitimlerine BİLSEM'ler bağlamında paydaşların perspektifinden bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışma nitel bir durum çalışmasıdır. Açık uçlu anletlerle ulaşılan verilerin analizinde NVIVO Pro 12 nitel veri analizi yazılım programı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda ülkemizde zorunlu eğitim çağının dışına çıktıktan sonra üstün yetenekliler ile ilgili herhangi bir devlet politikasının olmadığı görülmektedir. Toplumun fark yaratacak insan kaynağı olan üstün yetenekli çocuklar lise eğitimine kadar bir programa tabidir. Yüksek öğrenim ve istihdamlarına ilişkin bir çalışmaya rastlanmamıştır. Anahtar Kelimeler: Yetenek, Üstün Yetenek, Zeka, Üstün Zeka, BİLSEM.
dc.description.abstract From the earliest times people tend to live together and establish civilization. When we look at civilizations, societies that can carry civilization beyond their age have ruled or influenced other societies. In doing so, they have managed to raise qualified people who will produce technology, art and science. In this context, it is seen that these societies, which have a deep-rooted educational understanding, have produced unique individuals in science, art, music, political and military fields. Most of these unique individuals come out of the children we can call gifted. In this context, the necessity of good education of gifted people becomes a common subject of societies. When we look at the literature in Turkey, there are many research on the education of gifted students. However, no research has been conducted in the context of the development of national human resources for gifted persons, and there is no research on children who graduate from the Science and Art Centers where the gifted are educated. The education of gifted children in Turkey in the study are discussed in the context of the development of national human resources. An evaluation was made from the stakeholders' perspective in the context of BILSEMs for the education of gifted children. The study is a qualitative case study. NVIVO Pro 12 qualitative data analysis software program was used to analyze the data obtained through open-ended surveys. As a result of the study, it is seen that there is no state policy in relation to the gifted people after being out of the compulsory education age in our country. The gifted people who make a difference to the society are subject to a program of high school education. No study on higher education and employment was found. Keywords: Ability, Giftedness, Intelligence, Intelligence, BILSEM.
dc.format.extent XII, 176 yaprak : şeki,l, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Yetenek
dc.subject Üstün Yetenek
dc.subject Zeka
dc.subject Üstün Zeka
dc.subject BİLSEM
dc.title Ulusal İnsan Kaynakları’nın geliştirilmesi açısından Türkiye’deki üstün yetenekli çocukların eğitimlerinin paydaşlar perspektifinden değerlendirilmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı
dc.contributor.author Yılmaz, Metin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası