Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kobi’lerde bilgi ve iletişim teknolojileri benimseme düzeyini etkileyen organizasyonel faktörler üzerine bir çalışma

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Erman Coşkun
dc.date.accessioned 2020-09-14T12:21:58Z
dc.date.available 2020-09-14T12:21:58Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Çalışkan, Kübra. (2019). Kobi’lerde bilgi ve iletişim teknolojileri benimseme düzeyini etkileyen organizasyonel faktörler üzerine bir çalışma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69186
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Küresel çaptaki gelişim ve değişimin meydana getirdiği evrilme, günümüzde meslekleri, çalışma alanlarını ve iş yapma biçimlerini etkiler durumdadır. Bu etkiden payını alan ve çalışmada ilgilenilen örneklem grubu, ülkelerin ekonomilerinde kritik konuma sahip olan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerdir (KOBİ). Gelişmekte olan ülkeler kategorisinde bulunan Türkiye'de, KOBİ'lerin gelişimleri, ilerlemeleri yakalayacak girişimlerde bulunmaları ve böylece ekonomiye katkı sağlamaları oldukça önemlidir. KOBİ'lerin gelişmişlik seviyelerinde, küreselleşmenin de gerekliliği olan 'bilişim altyapısı'nın önemi ve etkisi büyüktür. Bilişim ve iletişim teknolojileri (BİT); firmaların çağı yakalamaları, yeni oluşan iş fırsatlarını değerlendirmeleri ve ülkelerin ekonomik gelişimleri için gerekli hale gelmiştir. Ekonomiye yön veren KOBİ'lerin ve ilerlemeyi sağlayacak olan BİT'nin artan önemi, yıllar içerisinde bu konu ile ilgili çalışmaları beraberinde getirmiştir. Ancak ülkemizde, bu konu ile ilgili çalışmalar sınırlıdır. Dolayısıyla Türk organizasyon kültürüne sahip ve teknolojik gelişmelere karşı esnekliği sorgulanacak olan KOBİ'ler ile yapılacak olan BİT benimsenmesi ile ilgili çalışmaların hem bilimsel hem sosyoekonomik katkılar sağlayacağı öngörülmüştür. Çalışmada veriler, amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen katılımcılardan nicel veri toplama yöntemlerinden biri olan anket aracılığıyla toplanmıştır. Anket organizasyonel öğrenme yeteneği, organizasyonel yapı ve girişimcilik oryantasyonu ölçeklerinden oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, organizasyonel öğrenme yeteneği, organizasyonel yapı ve girişimcilik oryantasyonunun BİT benimseme üzerideki etkisini belirlemektir. 76 aktif KOBİ'de elde edilen veriler Statistical Packages for Social Sciences (SPSS) 21 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, sadece organizasyonel öğrenme yeteneğinin BİT benimsemeyi anlamlı ve güçlü bir şekilde etkilediğini, organizasyonel yapı ve girişimcilik oryantasyonunun BİT benimseme üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir.
dc.description.abstract Evolution, which has been brought about by global development and change, affects today's professions, fields of work and ways of doing business. In the study, the sample group is Small and Medium Enterprises (SMEs), which have a critical position in the economies of countries. In Turkey that developing countries category, the development of SMEs, for take initiatives and to contribute to the economy is very important. The importance of IT infrastructure, which is the necessity of globalization, has a great effect on the level of development of SMEs. Information and Communication Technologies (ICT) has become necessary for to evaluate newly emerging business opportunities and for economic development of countries. The increasing importance of the SMEs that guide the economy and the ICT that ensure the progress has led to the work on this issue over the years. However, studies on this subject are limited in our country. Therefore, it is predicted that the studies on the adoption of ICT with SMEs that have a Turkish organization culture and which will be questioned for their flexibility against technological developments will provide both scientific and socioeconomic contributions. The data were collected through questionnaire which is one of the quantitative data collection methods. The questionnaire consists of organizational learning ability, organizational structure and entrepreneurship orientation scales. The aim of this study is to determine the effect of organizational learning ability, organizational structure and entrepreneurship orientation on ICT adoption. Data obtained from 76 active SMEs were analyzed by using SPSS 21 package program. The results show that only organizational learning ability affects the adoption of ICT significantly and strongly, but that organizational structure and entrepreneurship orientation has no significant effect on ICT adoption.
dc.format.extent VIII, 99 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT)
dc.subject Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ)
dc.subject Girişimcilik Oryantasyonu
dc.subject Organizasyonel Yapı
dc.subject Organizasyonel Öğrenme Yeteneği
dc.title Kobi’lerde bilgi ve iletişim teknolojileri benimseme düzeyini etkileyen organizasyonel faktörler üzerine bir çalışma
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı
dc.contributor.author Çalışkan, Kübra
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası