Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kültürün insan kaynakları uygulamalarına etkisi: İsveç örneği

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Şuayyip Çalış
dc.date.accessioned 2020-09-14T12:21:32Z
dc.date.available 2020-09-14T12:21:32Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Koç, Esra. (2019). Kültürün insan kaynakları uygulamalarına etkisi: İsveç örneği. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69103
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Günümüzün rekabet dünyasında örgütler uzun süre var olabilmek için öncelikle elindeki kaynakları, özellikle de insan kaynağını en iyi şekilde tanımak, yönlendirmek ve yönetmek zorundadırlar. Tüm bu zorunluluklar neticesinde örgütler tarafından insan kaynakları yönetimi ve uygulamalarına verilen önem giderek artmaktadır. Sanayi devrimi ile personel yönetimi uygulamaları önem kazanmış ve sonrasında insan kaynakları yönetimi olarak anılmaya başlamıştır. Bir örgütün başarısı büyük ölçüde insan kaynakları yönetimine bağlıyken insan kaynakları yönetiminin başarısı da uygulamalarının örgüte uyumuna bağlıdır. Dünya genelinde farklı ülkelerde insan kaynakları yönetimi uygulamaları incelendiğinde karşımıza hem Amerika hem Avrupa hem de bağımsız ülkelerde uygulanmakta olan birçok model çıkmaktadır. Bu modellerin çıkış noktasının kültürel ve kurumsal faktörler olduğu bilinmektedir. Kültürün yönetim alanında en çok etki ettiği alanın insan kaynakları yönetimi olması dolayısıyla çalışmamızın temel çıkış noktası kültürel farklılıklar olmuştur. Uluslar arasındaki kültür farklılıkları, ulusların benimsediği insan kaynakları yönetimi politikaları ve uygulamaları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu sebeple çalışmamızın amacı, kültürel farklılıkların Hofstede ve diğer araştırmacılar tarafından tarafından tanımlanan kültür boyutları çerçevesinde İsveç'teki örgütlerin insan kaynakları yönetimi uygulamalarını hangi açılardan etkilendiğini ortaya koymaktır. Bu sebeple çalışmamız kapsamında öncelikle kültür alanında yapılmış farklı sınıflandırmalar açıklanarak İsveç'in insan kaynakları uygulamalarına büyük ölçüde etki eden ulusal iş sistemleri ile ekonomik göstergeleri incelenmiştir. İsveç'in kültürel değerleri incelenerek, İsveç insan kaynakları yönetiminin 20. yüzyıl boyunca geçirdiği dönüşüm hakkında bilgi verilmiştir. 1980 dünya krizi sonrası İsveç'in ve insan kaynakları yönetiminin dönüşümünü daha iyi ifade edebilmek için Cranet araştırmalarının son üç raporundaki veriler kullanılmıştır. Kültürün insan kaynakları yönetiminde işe alım ve seçim uygulamaları ile performans yönetimi uygulamalarında en fazla etkiye sahip olduğu görülmüştür. Eğitim ve geliştirme ile ücret yönetimi uygulamalarında kurumsal etkilerin daha fazla etkili olduğu görülmüştür. Kariyer yönetimi uygulamalarında ise kültürün çok az etkisi görülse de kurumsal ve örgütsel etkilerin daha fazla etkiye sahip olduğu görülmektedir.
dc.description.abstract In today's competitive world, organizations must first recognize, direct and manage the resources they have, especially human resources, in order to exist for a long time. As a result of all these requirements, the importance given to human resources management and practices by organizations is increasing. With the industrial revolution, personnel management practices gained importance and later became known as human resources management. While the success of an organization depends largely on human resources management, the success of human resources management depends on the adaptation of its practices to the organization. When human resources management practices are examined in different countries around the world, many models that are being applied in both America, Europe and independent countries emerge. It is known that the starting point of these models is cultural and institutional factors. Since human resources management is the most influential field in the field of culture, the main starting point of our study has been cultural differences. Cultural differences between nations have a significant impact on the human resources management policies and practices adopted by nations. Therefore, the aim of our study is to reveal the ways in which cultural differences are influenced by the human resources management practices of Swedish organizations within the framework of cultural dimensions defined by Hofstede and other researchers. For this reason, within the scope of our study, firstly, the different classifications made in the field of culture are explained and the national business systems and economic indicators that affect the human resources practices of Sweden are examined. The cultural values of Sweden were examined and information was given about the transformation of Swedish human resources management during the 20th century. In order to better express the transformation of Sweden and human resource management after the 1980 world crisis, the data from the last three reports of Cranet researches were used. Culture has the greatest impact on recruitment and selection practices and performance management practices in human resource management. Institutional impacts were found to be more effective in training and development and wage management practices. Although there is little effect of culture in career management practices, it is seen that institutional and organizational effects have more impact.
dc.format.extent IX, 103 yaprak : grafik, şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Hofstede’nin kültürel boyutları
dc.subject Kültür sınıflandırmaları
dc.subject Ulusal iş sistemleri
dc.subject İnsan kaynakları yönetimi
dc.title Kültürün insan kaynakları uygulamalarına etkisi: İsveç örneği
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı
dc.contributor.author Koç, Esra
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası