Açık Akademik Arşiv Sistemi

Uluslararası ticarette Türkiye’nin Almanya ve Çin ile ilişkilerinin analizi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Esra Dil
dc.date.accessioned 2020-09-14T12:21:31Z
dc.date.available 2020-09-14T12:21:31Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Karaosmanoğlu, İlkay. (2019). Uluslararası ticarette Türkiye’nin Almanya ve Çin ile ilişkilerinin analizi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/69094
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışma Türkiye'nin yıllar itibariyle en çok ihracat yaptığı ülkerden ilk sırada olan Almanya ve en çok ithalat yaptığı ülkelerden ikinci sırada gelen ve 2015-2017 döneminde ithalatında birinci sırada yer alan Çin ile ilişkisine odaklanmaktadır. Alan yazında ülke analizlerine ilişkin birtakım çalışmalar olmakla birlikte, Türkiye'nin yakın ticari ilişkiler geliştirdiği Almanya ve Çin ile olan hem politik, hem de ekonomik ilişkilerinin zaman içerisinde nasıl bir seyir izlediğinin çözümlenmesine ilişkin herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma literatürdeki bu boşluğa odaklanarak yakın ticari ilişkiler geliştirdiğimiz ülkeler ile olan münasebetimizi yakın geçmiş üzerinden anlamaya ve ilerideki ticari ilişkilerimize ışık tutmaya çalışacaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışma üç ana başlık altında ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Türkiye'nin ekonomik gelişimi dönemler itibariyle ele alınarak, uluslararası ticarette nasıl bir aktör olduğunu anlamaya yönelik bir bölüm tasarlanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmı Almanya örneği üzerinden değerlendirimiştir. Burada 2008-2018 yılları arasında Türkiye'nin Almanya ile olan politik ve ekonomik ilişkilerine odaklanılmış ve bu amaçla 1076 ana haber metni ve ek haber metinleri analize konu edilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümde ise Çin üzerinden aynı analiz tekrar edilmiştir. Çin ile alakalı ana haber metinleri 682'dir. Çalışmanın sonucunda, 2008-2018 dönemi aralığında iki ülke açısından ticaretinin gelişme gösterdiği söylenebilir. Çin özelinde ithalatın bu ülke ile fazla olması ekonomik dengeler bakımından ele alınması gereken bir mesele olmakla birlikte, ekonomik ilişkiler yıllar itibariyle değişkenlik göstersede son on yıl içinde artmıştır. İleride, Bir Kuşak Bir Yol projesinin ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmesi beklenmektedir. Buna mukabil, siyasi alandaki ilişkilerin geliştirilme hızı, ekonomik ilişkilere görece daha yavaş bir seyir izlemektedir. Almanya örneğinde ise iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin gerilimli alanları olmakla birlikte, bu gerilimin ekonomik ilişkileri her zaman doğrudan etkilemediği görülmüştür. 2013-2017 yılları arasındaki gerilimlere rağmen 2015 yılı dışında ihracatımızın geliştiği ve dış ticaret açığımızın düştüğü farkedilmiştir. 2015 yılını yaşanan global durgunlukla beraber değerlendirdiğimizde Türkiye'nin genel ihracatının düşmesine paralel Almanya'ya ihracatın düştüğü farkedilmiştir. Ayrıca en çok gerilim yaşanan 2016-2017 yılları arasındaki süreç, ekonomik açıdan ihracatın artarak dış ticaret açığının düştüğü ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştiği yıllar olarak dikkat çekmektedir.
dc.description.abstract This study focuses on the relation between Germany which is the major trading partner country for exports of Turkey and China which is in the second place of import and was the first between 2015-2017. Although there are a number of studies about country analyses, it is not encountered a study on how Turkey has developed close business relations with China and Germany by the resolution of developing process on both political and economic aspects. This study will focus on this gap in the literature and try to shed light on our recent relationship with the countries in which we develop close commercial relations and to shed light on our future commercial relations. For this purpose, the study is discussed under three main headings. In the first part the purpose is to understand how Turkey acts in international markets by analyzing its economic development in periods. The second part of the study was evaluated through the example of Germany. In this part the focus is the politic and economic relations between Turkey and Germany in 2008-2018 decade and 1076 main and additional news stories are subjected to analysis. In the third part of the study, the same analysis was repeated over China. The main news stories about China are 682. At the end of the study, it can be said that there is an economic trend in terms of both countries. In terms of China, it is an issue that should be dealt with in terms of economic balances, while the economic relations are in an increasing trend with each passing day. Economic relations are expected to get higher by future "The Belt & Road" project. On the other hand, the speed of the development of relations in the political field is relatively slow. In the case of Germany, the political ties between the two countries are tense areas, but this tension has not always directly affected economic relations. Although the tension between the years of 2013-2017, it is clear that the export increased and the foreign trade deficit decreased except for 2015. With the global recession in 2015 exports of Turkey to Germany decreased as general exports to other countries decreased. The period between 2016-2017, which experienced the most tension, is the most vivid years of trade.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights Atıf 4.0 Uluslararası
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.title Uluslararası ticarette Türkiye’nin Almanya ve Çin ile ilişkilerinin analizi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Uluslararası Ticaret Anabilim Dalı
dc.contributor.author Karaosmanoğlu, İlkay
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Atıf 4.0 Uluslararası Except where otherwise noted, this item's license is described as Atıf 4.0 Uluslararası