Açık Akademik Arşiv Sistemi

Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde akademik yazma becerisinde karşılaştıkları zorluklar (Afganistan örneği) = Challenges in academic writing skills in teaching Turkish as a foreign language (Afghanistan example)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Alpaslan Okur
dc.date.accessioned 2024-01-24T12:37:11Z
dc.date.available 2024-01-24T12:37:11Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Samim Omar, Mohammad. (2022). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde akademik yazma becerisinde karşılaştıkları zorluklar (Afganistan örneği) = Challenges in academic writing skills in teaching Turkish as a foreign language (Afghanistan example). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/101400
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, Sakarya Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Dil Eğitim- Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde (SADEM) B2 ve C1 dil sertifikası alan lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim gören Afganistanlı öğrencilerin yabancı dil olarak Türkçe akademik yazmada karşılaştıkları zorluklara yönelik anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Türkiye'de eğitimleri devam eden Afganistanlı öğrencilerin; tez, makale, bildiri gibi akademik yazıların hazırlanması sırasında karşılaştıkları sorunların tespitine yönelik uygulanan anket çalışmasından elde edilen verilerin değerlendirilmesi için SPSS 25 paket programından faydalanılmıştır. Verilerin faktör analizi için yanıtların uygunluğunun belirlenmesinde ise Kaiser-Meyer Olkin (KMO) ve Bartlett testleri uygulanmıştır. Faktörlerin güvenilirliğinin belirlenmesinde Cronbach's Alpha katsayısı kullanılmıştır. Analizde hangi testlerin (Parametrik veya Parametrik olmayan) kullanılmasının uygun olduğunu belirlemek için Kolmogorov- Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri ile normallik analizi yapılmıştır fakat verilerin normal dağılım göstermediği belirlenmiş, bu sebepten dolayı çarpıklık ve basıklık değerlerine bakılmıştır. Değerlerin +2, -2 arasında olduğu ve normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler nitel içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda, Afganistanlı öğrencilerin akademik yazma becerisinde karşılaştıkları zorlukların tespitine yönelik katılımcıların demografik bilgileri (yaş, cinsiyet ve öğrenim durumu, öğrenim kapsamı), hangi kapsamda Sakarya'nın eğitim birimlerinde bulundukları, temel dil becerilerini öğrenme ve kazanma sıraları, akademik çalışmada sözlük ve internetten faydalanma ve alfabeden kaynaklanan zorluklar, genel yapı bakımından karşılaşılan zorluklar, bilimsel araştırma bakımından karşılaşılan zorluklar, biçim bilgisi ve noktalama işareti bakımından karşılaşılan zorluklara ilişkin sorulara yer verilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda Sakarya'daki eğitim birimlerinde öğrenim gören Afganistanlı öğrencilerin akademik yazma sırasında en çok akademik bir metnin bulgularını tespit etme ve yazabilme, alan taraması yapma, fiilimsileri kullanabilme, noktalama işaretlerini kurallara uygun olarak kullanabilme ve mesleki alanda Türkçe olmayan kelimeleri kullanma hususlarında zorlandıkları karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada tespit edilen bu gibi sorunların çözümü için, akademik yazma sırasında karşılaşılan zorlukları en aza indirgemeye yönelik çözüm yolları ve öneriler de sunulmuştur.
dc.description.abstract This study is aimed to determine whether Turkish as a language shows a significant difference in terms of the difficulties encountered by Afghan students in academic writing. The study was focused on foreign students from Afghanistan who received B2 and C1 language certificates at Sakarya University Turkish and Foreign Language Research and Application Center (TÖMER) and Sakarya University of Applied Sciences Language Education Application and Research Centres (SADEM) at the undergraduate, graduate and doctorate levels. During the preparation of academic papers such as thesis, article, and communique, SPSS 25 package program was used to evaluate the data obtained from the survey study applied to determine the problems encountered by Afghan students continuing their education in Turkey. Kaiser-Meyer Olkin (KMO) and Bartlett tests were used to determine the suitability of the answers for the factor analysis of the data. And Cronbach's Alpha coefficient was used to determine the reliability of the factors. Normality analysis was performed with Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests to determine which tests (Parametric or non-Parametric) are appropriate to use in the analysis, but it was determined that the data did not show a normal distribution. For this reason, skewness and kurtosis values were checked. It was determined that the values were between +2, -2 and showed a normal distribution. The data obtained as a result of the study were evaluated by qualitative content analysis method. As a result of the evaluation, demographic information of the participants (age, gender and educational status, scope of education), the scope of their education in Sakarya, the order of learning and acquiring basic language skills, using dictionaries and internet in academic studies, and difficulties arising from the alphabet, difficulties encountered by Afghan students in terms of general structure, scientific research, questions, morphology and punctuation are included. As a result of this study, it is seen that the Afghan students studying at the education units in Sakarya have the most difficulty in identifying and writing the findings of an academic text, scanning the field, using gerunds, using punctuation marks in accordance with the rules and using non-Turkish words in the professional field. For the solution of such problems identified in the study, solutions and suggestions for minimizing the difficulties encountered during academic writing are also presented.
dc.format.extent vii, 126 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Yabancı Dil Olarak Türkçe
dc.subject Akademik Yazma
dc.subject Akademik Yazmada karşılaşılan zorluklar
dc.subject Afganistanlı öğrenciler
dc.subject Turkish as a Foreign Language
dc.subject Academic Writing
dc.subject Difficulties in Academic Writing
dc.subject Afghan students
dc.title Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde akademik yazma becerisinde karşılaştıkları zorluklar (Afganistan örneği) = Challenges in academic writing skills in teaching Turkish as a foreign language (Afghanistan example)
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı, Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
dc.contributor.author Samim Omar, Mohammad
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/