Açık Akademik Arşiv Sistemi

Evsel nitelikli gri suyun geri kazanımı = Recyling of domestic gray water

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Yasemin Damar Arifoğlu
dc.date.accessioned 2023-06-20T08:31:28Z
dc.date.available 2023-06-20T08:31:28Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Özgün, Ayşenur. Evsel nitelikli gri suyun geri kazanımı = Recyling of domestic gray water. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/101205
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Su kaynaklarının mevcut durumu ve iklim değişikliği sorununa çözüm üretmek, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki potansiyel etkilerini azaltmak için arıtma sistemleri su geri kazanımında bir seçenektir. Evsel atık suyun ortalama %65'i, tuvaletler dışında evlerde üretilen atık suyu içeren gri sudan oluşmaktadır. Gri suyun yeniden kullanılmasının önündeki engel gri suda bulunan patojenler, besinler ve organik maddelerle ilgilidir. Gri su arıtımı için farklı biyolojik arıtma prosesleri bulunmaktadır. Bu sistemlerden biri, atık suyu arıtmanın etkili bir yolu olduğu kanıtlanmış olan ardışık kesikli reaktördür (AKR). Arıtımı gerçekleştirilecek gri su içilemez şekilde yeniden kullanım amaçlı kullanıldığında tatlı su tüketimini azaltabilmekte ve su güvenliğini sağlayabilmektedir. Bu çalışmada amaç, gerçek gri suyun AKR reaktöründe arıtımındaki performansını incelemek ve yeniden kullanım için ne kadar uygun olabilirliğini araştırmak olmuştur. AKR reaktörü olarak 25-30 L'lik bir akvaryum kullanılmıştır. Gri su Kocaeli İl'i İzmit İlçesi'nde 6 ailenin yaşadığı yaklaşık 20-24 kişilik konuttan temin edilmiştir. Reaktörün birincil mikroorganizması yerel bir belediyeden alınan aktif çamur olmuştur. Başlangıçta gri su, 1 günlük ve 2,5 günlük HRT'lerde çalıştırılmıştır. Burada ki amaç sistemin arıtım verimini incelemek ve sistemi öğrenmek olmuştur. Yapılan çalışmalar neticesinde 2,5 günlük HRT'nin daha verimli sonuçlar çıkardığı görülmüştür. AKR reaktörüne ek olarak arıtım verimini arttırmak için birincil bir arıtım olarak elekten geçirme işlemide uygulanmıştır. 2,5 günlük sabit HRT'de elde edilen sonuçlarda pH ort. 8.11, elektriksel iletkenlik ort. 860 µS/cm, çözünmüş oksijen ort. 7,43 mg/L civarında ölçülmüştür. Giderim verimleri ise; bulanıklık için %99, AKM için %98, fosfat için %88, toplam azot için %90, KOİ için %89 ve BOİ için %98 verim elde edilmiştir. Arıtılmış gri su WHO tarafından öngörülen yeniden kullanım standartlarını kısmen sağlayabilmiştir. SKKY'ne göre atıksuların, atıksu arıtma tesisleriyle (AAT) deşarjında öngörülen atıksu standartlarını sağladığı görülmektedir.
dc.description.abstract Treatment systems are an option in water recovery in order to find solutions to the current situation of water resources and climate change, and to reduce the potential effects of climate change on water resources. On average, 65% of domestic wastewater consists of gray water, which includes wastewater produced in homes, excluding toilets. The barrier to graywater reuse relates to pathogens, nutrients and organic matter found in gray water. There are different biological treatment processes for graywater treatment. One such system is the sequential batch reactor (SBR), which has proven to be an effective way to treat wastewater. When the graywater to be treated is used for non-potable purposes, it can reduce fresh water consumption and ensure water safety. The aim of this study was to examine the performance of real graywater in the treatment of the SBR reactor and to investigate how suitable it can be for reuse. A 25-30 L aquarium was used as the SBR reactor. Graywater was obtained from a residence of approximately 20-24 people, where 6 families live in Izmit district of Kocaeli province. The primary microorganism of the reactor was activated sludge from a local municipality. Initially, graywater was run on 1 day and 2.5 day HRTs. The aim here was to examine the treatment efficiency of the system and to learn the system. As a result of the studies, it has been seen that 2.5 days of HRT produces more efficient results. In addition to the SBR reactor, sieving was applied as a primary treatment to increase the treatment efficiency. pH average in results obtained at 2.5 days of fixed HRT. 8.11, electrical conductivity avg. 860 µS/cm, dissolved oxygen approx. It has been measured around 7.43 mg/L. The removal efficiencies are; yields were 99% for turbidity, 98% for TSS, 88% for phosphate, 90% for total nitrogen, 89% for COD and 98% for BOD. Treated graywater was partially able to meet the reuse standards prescribed by WHO. According to WPCR, it is seen that wastewater meets the wastewater standards stipulated in the discharge of wastewater treatment plants (WWTP).
dc.format.extent ix, 84 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso TUR
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Gri su,
dc.subject ardışık kesikli reaktör,
dc.subject yeniden kullanım,
dc.subject Sürdürülebilirlik,
dc.title Evsel nitelikli gri suyun geri kazanımı = Recyling of domestic gray water
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Özgün, Ayşenur
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/