Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkiye'de beğeni kültürleri: Kesişimler ve farklılaşmalar = Taste cultures in Turkey: Intersections and differences

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Mustafa Kemal Şan
dc.date.accessioned 2023-06-19T07:50:07Z
dc.date.available 2023-06-19T07:50:07Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Yılmaz Altun, Öznur. (2022). Türkiye'de beğeni kültürleri: Kesişimler ve farklılaşmalar = Taste cultures in Turkey: Intersections and differences. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/100713
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Türkiye'de Beğeni Kültürleri: Kesişmeler ve Farklılaşmalar başlıklı tez çalışmasının temel amacı Türkiye'deki beğeni kültürlerinin sosyo-kültürel arka planını tespit etmekir. Bu amaç doğrultusunda beğeni sosyolojisindeki temel yaklaşımlar değerlendirilmiş ve beğeni kültürleri kavramsallaştırması derinlemesine incelenmiştir. Beğeni kültürleri ve beğeni kamularının tespit edilmesi için yapılan ampirik çalışma Türkiye evreninde gerçekleştirilmiştir. Beğeniler, film, dizi, edebiyat, müzik, spor, yiyecek-içecek, el sanatları gibi başlıklarda incelenmiştir. Bu beğeniler, katılımcıların eğitim, cinsiyet, yaş, en uzun süre yaşanan yer, gelir, meslek ve inanç düzeyi kategorileri ile tek tek değerlendirilmiştir. Saha çalışması, 1085 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Saha araştırma sonucunda üç beğeni kültürü tespit edilmiştir: Nezih, ortalama ve sıradan. Tespit edilen üç beğeni kültürünün birbiri ile kesişim ve farklılaşma yüzeyleri , beğenilerin değerlendirildiği kategoriler düzeyinde ele alınmıştır. Bu beğeni kamuları arasındaki salınımlar da yine bu kesişim yüzeyleri aracılığıyla görünür kılınmıştır. Beğeni, toplumsal ilişkiler ve etkileşimler aracılığıyla sembolik anlamlar taşırlar. Bu bağlamda beğeni sosyolojisi aracılığıyla toplumsal ilişkilere ışık tutulabilmektedir.
dc.description.abstract The main purpose of the thesis work titled "Taste Cultures in Turkey: Intersections and Differences" is to determine the socio-cultural background of the taste cultures in Turkey. For this purpose, the basic approaches in the sociology of taste were evaluated and the conceptualization of taste cultures was examined in depth. The empirical study to determine the taste cultures and taste publics was carried out in the Turkey. The tastes were examined in titles such as movies, TV series, literature, music, sports, food-beverage, and handicrafts. These tastes were evaluated one by one by the categories of education, gender, age, longest lived place, income, occupation and belief level of the participants. The fieldwork was carried out with the participation of 1085 people. As a result of the field research, three taste cultures were identified: "Nezih, ortalama, sıradan". The intersection and differentiation surfaces of the three identified taste cultures are discussed at the level of categories where tastes are evaluated. The oscillations between these publics of taste are also made visible through these intersection surfaces. They carry symbolic meanings through taste, social relations and interactions. In this context, social relations can be shed light on through the sociology of taste.
dc.format.extent xii, 219 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Beğeni Sosyolojisi,
dc.subject Beğeni Kültürleri,
dc.subject Beğeni Kamuları,
dc.subject Sociology of Taste,
dc.title Türkiye'de beğeni kültürleri: Kesişimler ve farklılaşmalar = Taste cultures in Turkey: Intersections and differences
dc.type doctoralThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Yılmaz Altun, Öznur
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/