Açık Akademik Arşiv Sistemi

Çerkes Mutfağının Sürdürülebilirliği Üzerine Bir Araştırma: Sakarya İli Örneği

Show simple item record

dc.date.accessioned 2021-02-16T09:04:24Z
dc.date.available 2021-02-16T09:04:24Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation USTA S,YAMAN M (2020). Çerkes Mutfağının Sürdürülebilirliği Üzerine Bir Araştırma: Sakarya İli Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(2), 997 - 1015. Doi: 10.21325/jotags.2020.592
dc.identifier.issn null
dc.identifier.uri https://doi.org/10.21325/jotags.2020.592
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpZM05qRXhNUT09/cerkes-mutfaginin-surdurulebilirligi-uzerine-bir-arastirma-sakarya-ili-ornegi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76262
dc.description.abstract Yeme içme kavramı, ilkel toplumlardan bugüne kadar insanlık tarihinde her zaman çok önemli bir yere sahip olmuştur. Toplumlar zamanla yoğurdukları kültürel değerlerin ve çevresel faktörlerin etkisiyle kendi bölgelerine özgü mutfak kültürlerini geliştirmişlerdir. Bu kültürel değerlerden biri olan mutfak kültürü, milletlerin hala orada yaşayıp yaşamadığına bakılmaksızın insanların kökenlerinden doğar, ancak bölgesel kaynaklar, inanç ve bilgi, etnik köken, göç, tarım vb. faktörlere bağlı olarak şekillenir. Bu noktada göç kavramı ile karşı karşıya kalan milletlerin geleneksel yemeklerinde yaşanan değişimler tespit edilmek istenmiştir. Bu çalışmada diaspora milletlerden biri olan Çerkes mutfağının yaşadığı değişim temel alınarak 47 kişi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler bilgisayar destekli veri analiz programlarından yararlanılarak analiz edilmiştir. Bu veriler doğrultusunda geleneksel yemeklerin gençler tarafından devam ettirildiği, kültür aktarımında en büyük rolü annelerin üstlendiği, çocukların ise öğrenim gören kesimde oldukları ve mutfak kültürünün tanıtılması için çeşitli faaliyetlerin düzenlenmesi gerektiği sonuçları ortaya çıkmıştır.
dc.description.abstract The concept of eating and drinking has always had a very important place in human history_x000D_ since primitive societies. Societies developed culinary cultures specific to their own regions_x000D_ with the effect of cultural values and environmental factors they knead over time. Culinary_x000D_ culture, one of these cultural values, arises from the origins of people regardless of whether_x000D_ the nations still live there, but regional sources, belief and knowledge, ethnicity, migration,_x000D_ agriculture, etc. It is shaped depending on the factors. At this point, the changes experienced_x000D_ in the traditional dishes of the nations facing the concept of immigration were aimed to be_x000D_ determined. In this study, interviews were conducted with 47 people based on the change_x000D_ experienced by one of the diaspora nations, the Circassian cuisine. The data obtained from_x000D_ the interviews were analyzed using computer aided data analysis programs. In line with_x000D_ these data, it is concluded that traditional meals are served by young people, mothers play_x000D_ the biggest role in cultural transfer, children are in the education sector and various_x000D_ activities should be organized to promote culinary culture.
dc.description.abstract The concept of eating and drinking has always had a very important place in human history since primitive societies. Societies developed culinary cultures specific to their own regions with the effect of cultural values and environmental factors they knead over time. Culinary culture, one of these cultural values, arises from the origins of people regardless of whether the nations still live there, but regional sources, belief and knowledge, ethnicity, migration, agriculture, etc. It is shaped depending on the factors. At this point, the changes experienced in the traditional dishes of the nations facing the concept of immigration were aimed to be determined. In this study, interviews were conducted with 47 people based on the change experienced by one of the diaspora nations, the Circassian cuisine. The data obtained from the interviews were analyzed using computer aided data analysis programs. In line with these data, it is concluded that traditional meals are served by young people, mothers play the biggest role in cultural transfer, children are in the education sector and various activities should be organized to promote culinary culture.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.relation.isversionof 10.21325/jotags.2020.592
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Sürdürülebilirlik
dc.subject Çerkes mutfağı
dc.subject Göç
dc.subject Diaspora
dc.subject Sustainability
dc.subject Circassian cuisine
dc.subject Migration
dc.subject Diaspora
dc.title Çerkes Mutfağının Sürdürülebilirliği Üzerine Bir Araştırma: Sakarya İli Örneği
dc.title.alternative A Research on Sustainability of Circassian Kitchen: Sakarya City Example
dc.type article
dc.identifier.volume 8
dc.identifier.startpage 997
dc.identifier.endpage 1015
dc.contributor.department Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Sakarya, Türkiye
dc.contributor.department Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Ankara, Türkiye
dc.relation.journal Journal of Tourism and Gastronomy Studies
dc.identifier.issue 2
dc.identifier.doi 10.21325/jotags.2020.592
dc.identifier.eissn 2147-8775
dc.contributor.author Sevim USTA
dc.contributor.author Melek YAMAN
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record