Açık Akademik Arşiv Sistemi

Seçim Sosyolojisi ve Lübnan’da Seçimler

Show simple item record

dc.date.accessioned 2021-02-16T09:04:21Z
dc.date.available 2021-02-16T09:04:21Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation BOZBAŞ G,AL-RAWİ B (2020). Seçim Sosyolojisi ve Lübnan’da Seçimler. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(3), 989 - 999. Doi: 10.18506/anemon.712391
dc.identifier.issn 2147-7655
dc.identifier.uri https://doi.org/10.18506/anemon.712391
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpneE5UUTFOUT09/secim-sosyolojisi-ve-lubnan-da-secimler
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76238
dc.description.abstract Lübnan’da 2018 yılında 9 yıllık bir aranın ardından ilk defa seçimler yapıldı. Seçimler Lübnan’da tartışmaları bitirmemiş bilakis daha da derinleştirmiştir. Fakat bu derinleşen tartışmalar Lübnan için bir çıkış, bir üst kimlik inşa sürecine dönüşebilir. Lübnan bir asrı aşkın bir süredir bireylerin kendilerini mezhepleri üzerinden tanımladıkları bir sosyal yapıya sahiptir. Lübnan mezhepçilik kavgasından sadece içeride sorunlar yaşamamıştır. Aynı zamanda dışarıdan müdahalelere de sosyal olarak her daim açık bir yapı sunmuştur. Lübnan’da son dönemlerde ortaya çıkan yeni gelişmeler ülke içerisinde üst kimliğin inşası adına umut verici gelişmeler olmakla beraber karar alıcıların yanlış tercihleri onları daha derin çatışmaların içine itebilir. Zira Lübnan son yıllarda özellikle bazı siyasi aktörlerin mezhep üstü tercihlerle karşılaştığı bir siyasi alan olmuştur. İşletmelerin uygulayacakları çalışma sermayesi politikaları, cari varlıkların finansmanında kullanılacak kısa ve uzun vadeli borçların oranı ve bu varlıklara yapılacak yatırımlar hakkında ilgililere önemli bilgiler vermektedir. İşletmelerin kârlılık ve risk arasında yapacakları tercih, benimsediği agresif ya da tutucu çalışma sermayesi politikasına bağlı olarak şekillenmektedir. Bu bağlamda çalışma, 2009-2018 döneminde BİST’te işlem gören 21 gıda işletmesinin çalışma sermayesi finansman ve yatırım stratejilerini belirlemek ve bu stratejilerin işletme performansı üzerindeki etkisini panel veri analizi yöntemiyle araştırmak amacıyla yapılmıştır. Analizler sonucunda, çalışma sermayesi politikaları ile aktif kârlılığı arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve işletmelerin muhafazakâr politikaya yönelerek kârlılıklarını arttırdıkları, agresif politikayı benimseyerek kârlılıklarını azalttıkları tespit edilmiştir.
dc.description.abstract In Lebanon, in 2018, after a 9-year break, the elections were held for the first time. The elections,_x000D_ far from putting an end to debates, it made debates deepen. However, the debates for Lebanon, may_x000D_ turn into a way out and an upper identity building process. Lebanon, for more than a century, has a_x000D_ social structure where individuals define themselves through their sects. Lebanon, not only had_x000D_ sectarian fight problems inside but also had an open structure to outside interventions. Although_x000D_ recent developments in Lebanon are promising developments for the construction of upper identity_x000D_ within the country, the wrong choices of decision-makers can push them into deeper conflicts. Yet,_x000D_ in recent years, Lebanon has been a political area, where some political actors have faced sectarian_x000D_ preferences.
dc.description.abstract In Lebanon, in 2018, after a 9-year break, the elections were held for the first time. The elections, far from putting an end to debates, it made debates deepen. However, the debates for Lebanon, may turn into a way out and an upper identity building process. Lebanon, for more than a century, has a social structure where individuals define themselves through their sects. Lebanon, not only had sectarian fight problems inside but also had an open structure to outside interventions. Although recent developments in Lebanon are promising developments for the construction of upper identity within the country, the wrong choices of decision-makers can push them into deeper conflicts. Yet, in recent years, Lebanon has been a political area, where some political actors have faced sectarian preferences.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.relation.isversionof 10.18506/anemon.712391
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Seçim sosyolojisi
dc.title Seçim Sosyolojisi ve Lübnan’da Seçimler
dc.title.alternative The Sociology of Election and Elections in Lebanon
dc.type article
dc.identifier.volume 8
dc.identifier.startpage 989
dc.identifier.endpage 999
dc.contributor.department Necmettin Erbakan Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü, Konya, Türkiye
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Ortadoğu Enstitüsü (ORMER), Sakarya, Türkiye
dc.relation.journal Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
dc.identifier.issue 3
dc.identifier.doi 10.18506/anemon.712391
dc.identifier.eissn 2149-4622
dc.contributor.author Gökhan BOZBAŞ
dc.contributor.author Badria AL-RAWİ
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record