Açık Akademik Arşiv Sistemi

Digitalization Roadmap for Turkish Seaports

Show simple item record

dc.date.accessioned 2021-02-16T09:04:20Z
dc.date.available 2021-02-16T09:04:20Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation ÖZKANLI A,DENİZHAN B (2020). Digitalization Roadmap for Turkish Seaports. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 0(Ejosat Özel Sayı 2020 (ARACONF)), 358 - 363. Doi: 10.31590/ejosat.araconf46
dc.identifier.issn 2148-2683
dc.identifier.uri https://doi.org/10.31590/ejosat.araconf46
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpZME9UTTFOUT09/digitalization-roadmap-for-turkish-seaports
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76224
dc.description.abstract One of the most effective and necessary application areas of digitalization is seaports. The commercial sophistication of a country is measured by its processing capacity at sea ports, which are the export and import gates. Sea ports are trying to reduce error rates by increasing their operation speeds and capacities through digitalization. Ports like port of Singapore, port of Rotterdam are examples that through digitalization processes the ports become more effective and the handling of loading and unloading is much faster. Turkey has an enormous potential in the area of Seaports but the investment in innovative technologies at Seaports in very low. The importance of digitalization to become and be competitive on the global market will be more and more clear to the port operator. Because of this a guideline is needed. Digital road maps in the manufacturing area of Turkey despite the creation of a road map for the seaport are not formed and given. This study is a roadmap to the digitalization process in Turkey sea port was created. To create and understand this roadmap a general understanding for digitalization and Industry 4.0 will be given. Also the digitalization processes in Seaports of Europe will be analyzed on the examples of Hannover port and port of Rotterdam. Finally the current situation in Turkish Seaports in regarding to digitalization will be investigated and the technologies of the biggest five ports will be shown. After this three points in section 2. Material and Method, in section 3 digitalization steps are presented.
dc.description.abstract Dijitalleşmenin en etkili ve gerekli uygulama alanlarından biri limanlardır. Bir ülkenin ticari karmaşıklığı, ihracat ve ithalat kapıları_x000D_ olan deniz limanlarındaki işleme kapasitesi ile ölçülür. Deniz limanları dijitalleşme yoluyla çalışma hızlarını ve kapasitelerini artırarak_x000D_ hata oranlarını azaltmaya çalışıyor. Singapur limanı, Rotterdam limanı gibi limanlar, dijitalleşme süreçleri ile limanların daha etkili_x000D_ hale geldiği ve yükleme ve boşaltma işlemlerinin çok daha hızlı olduğu örnekleridir. Türkiye, Seaports alanında muazzam bir_x000D_ potansiyele sahiptir, ancak Seaports'ta yenilikçi teknolojilere yapılan yatırım çok düşüktür. Dijitalleşmenin küresel pazarda rekabet_x000D_ edebilmek ve rekabetçi olabilmenin önemi liman işletmecisine daha açık olacaktır. Bu nedenle bir yönerge gereklidir. Liman için bir_x000D_ yol haritası oluşturulmasına rağmen, Türkiye'nin imalat alanında dijital yol haritaları oluşturulmamış ve verilmemiştir. Bu çalışma,_x000D_ Türkiye'nin deniz limanındaki dijitalleşme sürecine bir yol haritası oluşturacaktır. Bu yol haritasını oluşturmak ve anlamak için_x000D_ dijitalleşme ve Endüstri 4.0 hakkında genel bir anlayış verilecektir. Ayrıca Avrupa Limanlarındaki dijitalleşme süreçleri Hannover_x000D_ limanı ve Rotterdam limanı örnekleri üzerinde analiz edilecektir. Son olarak Türk limanlarında dijitalleşme konusundaki mevcut_x000D_ durumu incelenecek ve en büyük beş limanın kullandığı teknolojiler gösterilecektir. Bölüm 2'deki Materyal ve Yöntem de bu üç_x000D_ önemli konuya değinildikten sonra, 3. kısımda dijitalleşme adımları sunulmaktadır.
dc.description.abstract Dijitalleşmenin en etkili ve gerekli uygulama alanlarından biri limanlardır. Bir ülkenin ticari karmaşıklığı, ihracat ve ithalat kapıları olan deniz limanlarındaki işleme kapasitesi ile ölçülür. Deniz limanları dijitalleşme yoluyla çalışma hızlarını ve kapasitelerini artırarak hata oranlarını azaltmaya çalışıyor. Singapur limanı, Rotterdam limanı gibi limanlar, dijitalleşme süreçleri ile limanların daha etkili hale geldiği ve yükleme ve boşaltma işlemlerinin çok daha hızlı olduğu örnekleridir. Türkiye, Seaports alanında muazzam bir potansiyele sahiptir, ancak Seaports'ta yenilikçi teknolojilere yapılan yatırım çok düşüktür. Dijitalleşmenin küresel pazarda rekabet edebilmek ve rekabetçi olabilmenin önemi liman işletmecisine daha açık olacaktır. Bu nedenle bir yönerge gereklidir. Liman için bir yol haritası oluşturulmasına rağmen, Türkiye'nin imalat alanında dijital yol haritaları oluşturulmamış ve verilmemiştir. Bu çalışma, Türkiye'nin deniz limanındaki dijitalleşme sürecine bir yol haritası oluşturacaktır. Bu yol haritasını oluşturmak ve anlamak için dijitalleşme ve Endüstri 4.0 hakkında genel bir anlayış verilecektir. Ayrıca Avrupa Limanlarındaki dijitalleşme süreçleri Hannover limanı ve Rotterdam limanı örnekleri üzerinde analiz edilecektir. Son olarak Türk limanlarında dijitalleşme konusundaki mevcut durumu incelenecek ve en büyük beş limanın kullandığı teknolojiler gösterilecektir. Bölüm 2'deki Materyal ve Yöntem de bu üç önemli konuya değinildikten sonra, 3. kısımda dijitalleşme adımları sunulmaktadır.
dc.language İngilizce
dc.language.iso eng
dc.relation.isversionof 10.31590/ejosat.araconf46
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Endustri 4.0
dc.subject dijitalleşme
dc.subject Port 4.0
dc.subject Liman
dc.subject Roadmap
dc.subject Industry 4.0
dc.subject Digitalization
dc.subject Port 4.0
dc.subject Seaport
dc.subject Roadmap
dc.title Digitalization Roadmap for Turkish Seaports
dc.type article
dc.identifier.volume 0
dc.identifier.startpage 358
dc.identifier.endpage 363
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Sakarya, Türkiye
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü, Sakarya, Türkiye
dc.relation.journal Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
dc.identifier.issue Ejosat Özel Sayı 2020 (ARACONF)
dc.identifier.doi 10.31590/ejosat.araconf46
dc.identifier.eissn 2148-2683
dc.contributor.author Asiye ÖZKANLI
dc.contributor.author Berrin DENİZHAN
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record