Açık Akademik Arşiv Sistemi

SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Show simple item record

dc.date.accessioned 2021-01-22T12:21:08Z
dc.date.available 2021-01-22T12:21:08Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation BEYHAN Ö,DEMİR T,GÜNEŞLİ Z (2020). SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Bahçe, 49(1), 215 - 222.
dc.identifier.issn 1300-8943
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpjNE9ERTBOQT09/sakarya-yoresinde-antioksidan-icerigi-yuksek-sofralik-feijoa-acca-sellowiana-berg-genotiplerinin-belirlenmesi-uzerine-bir-calisma
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/76159
dc.description.abstract Bu çalışma Sakarya yöresinde yürütülen seleksiyon çalışmalarında ümitvar görülen bazı önemli feijoa genotipleri içerisinde pomolojik ve fizikokimyasal özellikleriyle beraber toplam fenolik madde içerikleri ve antioksidan aktiviteleri bakımından üstün olanları belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada doğal şartlarda tohumdan yetişen 300 feijoa genotipi içerisinden seçilen 30 genotip incelenmiştir. İncelenen genotiplerde meyve ağırlığı 6.40 gr ile 33.00 gr arasında, meyve boyu 27.01-49.38 mm, meyve eni 19.37-33.15 mm, Titre Edilebilir Asit Oranı (TAS) %0.65 ile %1.85, pH değeri 3.30 ile 4.31 arasında değişmiştir. Kül oranı %0.25 ile %0.64 arasında, Toplam Kuru Madde Miktarı %17.49 ile %34.38 arasında değişim göstermiştir. Meyvelerde toplam fenolik madde içerikleri 583.03 mg GAE/100 g dw-2.219,51 mg GAE/100 g dw arasında değişirken; antioksidan aktivitesi %14.94-30.49 DPPH arasında değişim göstermiştir. Yapraklarda ise toplam fenolik madde içerikleri 5.967,77 mg GAE/100 g dw ile 11.835,86 mg GAE/100 g dw arasında değişirken; antioksidan aktivitesi %25.00 ile %66.62 DPPH arasında değişim göstermiştir. Çalışma sonucunda genotipler arasında incelenen özellikler bakımından önemli farklılıkların bulunduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle fenolik madde içerikleri ve antioksidan aktiviteleri bakımından yüksek değerlere sahip genotiplerin var olduğu belirlenmiş ve devam eden ıslah çalışmalarında bu genotiplerin mutlaka üzerinde durulması tavsiye edilmiştir.
dc.description.abstract This study was carried out in order to determine the superior ones with respect to phenolic content and antioxidant activities together with pomological and physicochemical properties in some important feijoa genotypes which look promising in the selection studies carried out in Sakarya Region. In this study, 30 genotypes selected from 300 feijoa genotype grown from seed under natural conditions were investigated. In the genotypes examined, fruit weight ranged from 6.40 g to 33.00 g, fruit length was found to be 27.01-49.38 mm, fruit width was 19.37-33.15 mm, titratable acid ratio (TAS) ranged from 0.65% to 1.85% and pH was between 3.30 and 4.31. The ash content ranged from 0.25% to 0.64% and the total dry matter content ranged from 17.49% to 34.38%. Total phenolic contents in fruits ranged from 583.03 mg GAE/100 g to 2.219,51 mg GAE/100 g dw and antioxidant activity ranged from 14.94 to 30.49% DPPH. In the leaves, the total phenolic substance contents ranged between 5.967,77 mg GAE/100 g dw and 11.835,86 mg GAE/100 g dw, while the antioxidant activity ranged from 25.00% to 66.62% DPPH. As a result of the study, there are significant differences between the genotypes regarding the examined attributes. It has been found that some genotypes have high values especially in terms of phenolic substance contents and antioxidant activities.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Kaymak ağacı
dc.subject feijoa
dc.subject pomoloji
dc.subject fenolik
dc.subject antioksidan
dc.subject Feijoa
dc.subject pomology
dc.subject phenolic characters
dc.subject antioxidant activity
dc.title SAKARYA YÖRESİNDE ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ YÜKSEK SOFRALIK FEİJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTİPLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA
dc.title.alternative A STUDY ON THE DETERMINATION OF FEIJOA (Acca sellowiana Berg.) GENOTYPES WITH HIGH ANTIOXIDANT CONTENT IN SAKARYA REGION
dc.type article
dc.identifier.volume 49
dc.identifier.startpage 215
dc.identifier.endpage 222
dc.contributor.department Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü
dc.contributor.department Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, SARGEM, Bitki Doku Kültürü Araştırma ve Üretim Laboratuvarı
dc.relation.journal Bahçe
dc.identifier.issue 1
dc.identifier.eissn null
dc.contributor.author Ömer BEYHAN
dc.contributor.author Taki DEMİR
dc.contributor.author Zühal GÜNEŞLİ
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record