Abstract:
Amaç: Hemşirelik öğrencilerinin girişimcilik özellikleri ve girişimcilik düzeylerini etkileyen faktör-leri saptamak amacıyla planlanmış tanımlayıcı kesitsel tipte bir çalışmadır.Yöntem: Bu çalışma, bir devlet üniversitesine ait Sağlık Bilimleri Fakültesi, 2017-2018 eğitim öğretim yılı 2. 3. ve 4. sınıf Hemşirelik bölümünde okuyan gönüllü 251 (%50) öğrenciyle yapıldı. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından literatür taranarak 14 maddeden oluşan kişisel bilgi formu ve 36 maddeden oluşan 2009 yılında Yılmaz ve Sünbül tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği yapılan “Üniversite Öğrencileri Girişimcilik Ölçeği” kullanıldı. Veriler SPSS 16.0 prog-ramı ile analiz edildi.Bulgular: Araştırmaya gönüllü olarak katılan 251 öğrencinin yaş ortalaması 21.06 ± 1.80’dir. %82,1’i kadın, %17,9’u erkektir. %31,1’nin gelir seviyesi 1000-2000TL arasında, ailelerin %71’i kendi işi değil, %59,4’nün kendilerine ait iş fikri olmadığı, %76.1’nin daha önce girişimcilik faaliye-tinde bulunmadığı tespit edildi. Çalışmanın Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Ölçeği cronbach alfası 0,95’tir. Hemşirelik öğrencilerinin girişimcilik ölçeğinden aldıkları minimum toplam puan 47, maksimum toplam puan 178, ortalama 127,36 olarak belirlendi. Öğrencilerin girişimcilik puan ortalamalarının yüksek girişimcilik aralığında olduğu görüldü.Sonuç: Erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre daha fazla girişim faaliyetinde bulunduğu, kendine ait iş fikri olan, sosyal sorumluluk projesinde yer alan, anne veya babasının kendi işi olan, girişim-cilik faaliyetinde bulunan, öğrencilerin ruh durumlarına ve yabancı dil seviyelerine göre girişimci-lik düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sınıf, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, anne veya babanın kamuda çalışması, aile gelir seviyeleri ve öğrencinin aylık harcaması ile girişimcilik düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı.