Açık Akademik Arşiv Sistemi

İslâm Hukukunda Mehir Davaları

Show simple item record

dc.date.accessioned 2020-10-21T11:45:18Z
dc.date.available 2020-10-21T11:45:18Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation Şükrü Şirin,. (2015). İslâm Hukukunda Mehir Davaları. Marife Dini Araştırmalar Dergisi; (15)2 297-319
dc.identifier.issn 1303-0671
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr//makale/TWpNMU1UVTRPQT09
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/73266
dc.description.abstract İslâm hukukunun kadının haklarını tespit ve tayin noktasında ortaya koyduğu en önemli hususlardan biri olan mehir, kültürlerde farklı isimler adı altında uygulanagelmiş olsa da salt kadının hakkı olma özelliğini İslâm hukuku sayesinde kazanmıştır. Para, mal, menfaat gibi şeylerin mehir olarak kabul edildiği İslâm hukukunda mehir, kadının şahsî malı olarak değerlendirilmiş ve bu mal üzerindeki tasarruf yetkisi kadına verilmiştir. Vasfı ne olursa olsun nikâh akdinde taraf olan her kadının mehir hakkı vardır. Evliliğin bir şekilde sona ermesi halinde kadın, yeni bir yuva kurma imkânı bulana kadar geçen süre zarfındaki ihtiyaçlarını mehir sayesinde karşılayabilecek ve belki de yüksek miktarda olan bir mehirle hayatını ekonomik açıdan güvence altına alabilecektir. İslâm hukukunda farklı çeşitleri olan mehrin, yarısının veya tamamının kesinleşmesini gerektiren hususlar, mezhepler arasında ihtilafa konu olsa da mehirsiz bir nikâh akdinin olamayacağı konusunda icma oluşmuştur. Mehrin tesmiye ya da teslimi hususunda ortaya çıkan anlaşmazlıklar ise mehir davaları olarak incelenip konuya dair hükümler tespit edilmiştir. Bu çalışmada mehir konusundaki ihtilaflar ele alınacaktır.
dc.description.abstract Cases of Dower in İslamic Jurisprudence Dower (al-mahr) is one of the most important matters revealed by Islamic law about determination and identification of women's personal rights. Even if dower has been applied with different names in the human societies, it has won feature of being mere woman's right thanks to Islamic law. In the Islamic law, in which money, goods, benefit have been accepted as dowers, dower has been evaluated as woman's personal property and the mere power of disposition has been given to the woman. Every woman who is one of the sides in the marriage contract has right of dower regardless of their attributes. Although there are some disputes between sects about issues that require the becoming definite dower's half or whole, there is an ijma about that a marriage contract can not be without a dower. The conflicts about specifying or delivering of dower have been examined and the judgements regarding the issue have been determined. In this study, the disputes about matter of dower will be handled.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Marife Dini Araştırmalar Dergisi
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Din Bilimi
dc.title İslâm Hukukunda Mehir Davaları
dc.title.alternative Cases of Dower in İslamic Jurisprudence
dc.type article
dc.identifier.volume 15
dc.identifier.startpage 297
dc.identifier.endpage 319
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Temel İslâm Bilimleri
dc.relation.journal Marife Dini Araştırmalar Dergisi
dc.identifier.issue 2
dc.contributor.author Şükrü Şirin
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record